Zoeken:
 

Duitsland

Altijd gastvrij!

Reisinformatie Duitsland

Voor een leuke reis hoef je niet altijd ver te reizen. Soms is er dichtbij ook verrassend veel te ontdekken. Denk maar eens aan Duitsland. Meerdere keren per jaar bezoek ik onze Oosterburen. Nu woon ik zelf ook wel erg dichtbij de grens (in Nijmegen) dus met de auto rijd ik er zo heen. Naar het ultrahippe Berlijn bijvoorbeeld. Maar vergeet vooral steden als Hamburg, Frankfurt, Keulen en Hannover niet. Perfect voor korte stedentrips dichtbij huis.

Veelgestelde vragen:

Met de auto of het vliegtuig naar Duitsland?

Als je net zoals mij dichtbij Duitsland woont zul je al snel de auto pakken voor een reisje naar onze Oosterburen. Vanuit het westen van het land kan het echter 2 uur duren voordat je de grenst bereikt. Voor een stedentrip naar Berlijn of München kan het dan ook handiger (en voordeliger) zijn om te vliegen. Zeker als je dichtbij Schiphol woont.

 

Een ander alternatief is de trein of de bus. Met FlixBus reis je al voor een paar euro naar verschillende bestemmingen in Duitsland. Wil je iets meer luxe en snelheid? Boek dan een eerste klas treinticket bij ICE. opstappen kan vanaf Amsterdam of Arnhem.

Waar kan ik goedkope vliegtickets naar Duitsland vinden?

Goedkoop vliegen naar Duitsland? Op Skyscanner.nl kun je gemakkelijk tickets vergelijken van verschillende airlines. Ook kun je heel eenvoudig een prijsalarm instellen zodat je automatisch bericht krijgt als de prijzen dalen. Zo weet je zeker dat je profiteert van de beste aanbieding.

 

Zelf boek ik regelmatig vliegtickets bij Cheaptickets, Momondo en Expedia. Daar hebben ze namelijk vaak kortingsacties en goede deals. De volgende airlines vliegen vanaf Amsterdam frequent naar Duitsland: KLM, Easyjet en Lufthansa.

Waar vind ik de beste en meest luxe hotels in Duitsland?

Inmiddels mag ik mijzelf wel een professioneel hoteltester noemen. Ik slaap iedere maand in hotels en weet precies waar je de meest luxe hotels tegen de scherpste prijzen kunt vinden. In Duitsland ben ik alvast voor je op jacht gegaan en hieronder vind je mijn persoonlijke reviews van een aantal hotels en resorts.

 

Niet gevonden wat je zocht? Vrijwel alle luxe design- en boutique hotels boek ik bij Booking.com. Zij bieden namelijk altijd de laagste prijs op het moment van boeken. Selecteer dus zelf op 4- en 5-sterrenhotels en filter daarna op “laagste prijs eerst”. Bekijk kritisch de foto’s, lees de beoordelingen en verken op de kaart de omgeving. Speel met de data om de tarieven te vergelijken. Zo vind je gemakkelijk de perfecte accommodatie in Duitsland.

Tip voor Duitsland 

Duitsland is een land vol folklore en iedereen kent het Oktoberfest wel. Maar het land heeft nog veel meer te bieden dan enkel bier en Bratwurst. Wijnliefhebbers kunnen namelijk ieder jaar van mei tot oktober naar de wijnfeesten. Het wijnfestival in Mainz kan ik je zeker aanraden!

Blogs over Duitsland

Reisgidsen voor Duitsland

Mijn tips voor Duitsland heb je natuurlijk al lang genoteerd in je notitieboekje. Toch? Want soms wil je op reis gewoon even offline zijn. Even geen smartphone en geen Inhetvliegtuig.nl. Die old-school reisgids kan in de Duitse bergen dan ineens toch heel erg goed van pas komen. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:

Luxe hotel reviews

Praktische reisinformatie

Met de auto door Duitsland

De auto is het beste vervoersmiddel in Duitsland. De benzine is er goedkoper en op de meeste Duitse snelwegen kennen ze geen snelheidslimiet. Let echter wel goed op als je in wilt halen. Met snelheden van 250 km/u kunnen auto’s je naderen op de linkerbaan. In de grote steden kun je overigens prima met het openbaar vervoer reizen.

 

Milieustickers

In sommige delen van Duitsland vind je “Umweltzones”. Deze milieuzones vind je veelal in steden en hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo’n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor Berlijn, Dusseldorf en Munchen. Bekijk hier alle Duitse Umweltzones. De milieustickers zijn o.a. te koop bij tankstations binnen het milieuzone gebied.

 

Fooi geven

Fooi geven, het blijft lastig in het buitenland. Want wat is nu de standaard? In Duitsland is het in restaurants en taxi’s gebruikelijk om 5-10% fooi over de totale rekening te geven, vergelijkbaar met Nederland. Bij grote bedragen kun je het bedrag ook gewoon een klein beetje naar boven afronden.

Vaccinaties en water uit de kraan drinken

Het kraanwater is in Duitsland veilig te drinken. Inentingen zijn niet nodig maar als je van maart tot november langer dan vier weken door de natuur trekt wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis aangeraden.

 

Duitse feestdagen

Tijdens feestdagen zijn de winkels gesloten. De meeste musea zijn gewoon geopend. Alleen op 24 december en 31 december zijn bijna alle musea gesloten. Dag van de Arbeid (1 mei) en Dag van de Duitse Eenheid (3 oktober) zijn officiële feestdagen. Daarnaast kent Duitsland nog veel regionale feestdagen.

 

Kerstmarkten in Duitsland

Duitsland is de koning van de kerstmarkten. Vrijwel iedere stad wordt rondom kerst omgetoverd tot een winter wonderland spektakel. In Frankfurt vind je ieder jaar de hoogste kerstboom maar ook de kerstmarkten in Aken, Dusseldorf, Keulen, Hamburg en Berlijn zijn ongekend populair. Ik bezoek ieder jaar minstens één kerstmarkt in Duitsland.

Waar moet je zijn?