Zoeken:

Review | Is de DJI Mavic Air dé drone voor op reis?

Steeds vaker zie je ze vliegen over de mooiste stranden, rivieren en andere bijzondere locaties: kleine zoomende mini-helicopters met een camera. We hebben het natuurlijk over drones. Met een drone is het mogelijk om vanaf grote hoogte en boven bijzondere locaties geweldige foto’s en videos te maken. Zeker tijdens het reizen ontzettend leuk natuurlijk!

Ook wij zijn alle enige tijd de troste bezitters van een drone. De DJI Mavic Air om precies te zijn. De Mavic Air wordt tussen de Spark en de Mavic Pro gepositioneerd en is dankzij het prijskaartje (vanaf €850,-) en het formaat heel erg interessant voor reizigers en beginnende drone piloten.

Om de drone uitvoerig te testen hebben wij de DJI Mavic Air meegenomen naar Costa Rica om hem daar vrijwel dagelijks de lucht in te sturen. Daarom delen we graag onze ervaringen, geven we je tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een drone en laten we je zien waarom de DJI Mavic Air wat ons betreft de beste drone voor op reis is!

Specificaties DJI Mavic Air drone

Beeldkwaliteit: 4k bij 30 frames per seconde
Maximale vliegtijd: 21 minuten (effectief iets meer dan 15 minuten)
Duur opladen batterij: +/- 1 uur
Maximale snelheid: 68 km/h
Gewicht: 430 gram
Intern geheugen: 8 GB
In de doos: Mavic Air Drone, remote controller, oplader, reistas, extra set propellers, bumpers voor het vliegen in krappe ruimtes, verschillende kabels om meerdere types telefoons te koppelen.

Aanbevolen geheugenkaartje (extra aan te schaffen): SanDisk 64gb Micro SD Extreme Pro A1 U3
Aanbevolen voor in het vliegtuig (extra aan te schaffen): LiPo bag voor het opbergen van de accu
Extra accu (los te bestellen): DJI Mavic Air accu

DJI Mavic Air versus Mavic Pro

De eerste vlucht met de DJI Mavic Air

Voordat we de drone boven parelwitte stranden wilde loslaten, hebben wij eerst langs de Waal in Nijmegen geoefend. Het is namelijk altijd even spannend om deze voor het eerst de lucht in te sturen. Nadat de opvouwbare drone opgeladen was en gereed was om te vliegen, tikte we op de knop ‘opstijgen’ op het touchscreen. De drone steeg op en positioneerde zichzelf op iets meer dan een meter hoogte. Het eerste wat opviel is hoe ongelofelijk stil en stabiel de drone in de lucht hangt. Door voorzichtig de control sticks te bewegen, komt de drone langzaam in beweging. Heel rustig probeerde we de drone van links naar rechts te manoeuvreren.

Het is even wennen om met de twee control sticks en het touchscreen van je smartphone te werken, maar na een beetje oefenen ging dit toch al redelijk snel goed. Na een kleine 15 minuten van alles geprobeerd te hebben, drukte we op de ‘return to home’ knop. De drone vliegt dan automatisch terug naar het punt waar hij is opgestegen en landt zelfstandig op dit punt. Het moge duidelijk zijn, de eerste vlucht was even spannend maar we waren direct al erg te spreken over de gebruiksvriendelijkheid. Hieronder kun je de eerste beelden zien.

De beste drone voor op reis?

Al tijdens de introductie van de DJI Mavic Air werd duidelijk dat het formaat en de compactheid belangrijke punten zijn waarmee de drone zich onderscheidt van de rest. Wat dat betreft heeft DJI een revolutionaire stap gemaakt. Voor ons was dit dan ook een belangrijk punt om voor de DJI Mavic Air te kiezen. Het opvallendste zijn de inklapbare armen. Hierdoor wordt enorm veel ruimte bespaard en laat de drone zich makkelijk meenemen. Het inklappen van de armen gaat trouwens soepel en het materiaal voelt stevig en solide aan.

Tijdens onze reis naar Costa Rica heeft de drone qua compactheid en gebruiksvriendelijkheid alle verwachtingen waargemaakt. Zowel de drone als de afstandsbediening passen prima in een rugzak of schoudertas. De drone komt in een compacte, chique en stevige case die standaard wordt meegeleverd. Pluspunt hiervan is ook dat de drone absoluut niet opvalt.

De pootjes op de afstandsbediening kun je er van af schroeven en deze kun je aan de binnenzijde opbergen. Zo beschadigen ze niet en kun je de afstandsbediening net wat makkelijker meenemen. Met enige handigheid is het ons gelukt om iedere keer weer, waar we ook waren, de DJI Mavic Air in een paar minuten gebruiksklaar te maken. Hetzelfde geldt ook voor het opbergen: uitschakelen, armen inklappen, beschermkapje over de camera heen, in het hoesje, rits dicht en klaar!

Ondanks dat de Mavic Air drone met 8gb aan intern geheugen komt, adviseren wij je om een extra SanDisk 64gb Micro SD Extreme Pro A1 U3 kaartje aan te schaffen. Het interne geheugen zit namelijk erg snel vol.

Hieronder een paar beelden die we in Costa Rica met de DJI Mavic Air gefilmd hebben.

In de praktijk: vliegen boven hagelwitte stranden

Onze trip naar Costa Rica was de eerste daadwerkelijke reis waar wij de Mavic Air flink aan de tand hebben gevoeld. Zo hebben wij vlak voor enorme watervallen gevlogen, ver boven zee, in tropische jungles en vlak langs gigantische kliffen. Eerlijk is eerlijk, het was best spannend om de drone voor de eerste keer in de jungle of aan de kust los te laten. Toch heeft de DJI Mavic Air zijn kunnen bewezen en is het één van onze favoriete gadgets geworden.

De fantastische beeldkwaliteit die de Mavic Air levert is één van de factoren waarom wij groot fan zijn van deze kleine drone. Niet alleen de 4K beelden die uit de DJI Mavic Air komen zijn indrukwekkend, ook de kleuren en contrasten zorgen iedere keer weer voor een ‘wow-effect’. Daarnaast blijft het indrukwekkend om te zien hoe stabiel de beelden zijn opgenomen. Zelfs als de kleine Mavic Air in een stevig briesje zijn positie probeert te behouden, zie je hier zelden wat van terug in de beelden.

De stabiliteit komt mede doordat de camera van de Mavic Air in een gimbal-systeem hangt. Dit zorgt ervoor dat schokkerige bewegingen van de drone worden opgevangen. De videobeelden ogen daardoor zeer professioneel en lijken wel vanaf een statief gemaakt.

DJI Mavic Air foto's

In de praktijk: bomen ontwijken met de DJI Mavic Air

Vliegen langs een strand gevuld met palmbomen kan soms best uitdagend zijn (al klinkt dit als een luxeprobleem). Dit komt doordat het soms van een afstand lastig in te schatten is of de drone nou wel of nét niet langs de enorme bladeren gaat. Gelukkig is de DJI Mavic Air drone voorzien van sensoren aan de voor- onder- en achterzijde, die dit nauwlettend in de gaten houden.

Wij vinden het een enorme geruststelling dat de drone zelf meekijkt of er genoeg ruimte is. Als dit niet het geval is, stopt de DJI Mavic Air automatisch om een crash te voorkomen. In een aantal situaties reageerde de sensoren wel erg fanatiek en vonden wij persoonlijk dat er nog voldoende ruimte was om veilig te vliegen. Better safe than sorry!

DJI Mavic Air fotografie beelden

In de praktijk: vliegen in gebieden met slechte ontvangst

Belangrijk om te weten is dat je voor het opstijgen even moet wachten totdat de Mavic Air op het scherm groen licht geeft, wat inhoudt dat de GPS locatie is vastgesteld. Doe je dit niet, dan heeft de drone redelijk snel last van ‘driften’. Dit houdt in dat de drone door bijvoorbeeld wind langzaam wordt weggeblazen. Als de GPS verbinding goed is, zal de Mavic Air tegensturen zodat hij op dezelfde plek blijft hangen.

Vooral in een omgeving waar de ruimte beperkt is, kan dit behoorlijk stressvol zijn. Zo ondervonden wij dit zelf tijdens het vliegen in een dal bij een waterval. Omdat het GPS signaal geblokkeerd werd door de omliggende bergwanden, kon de DJI Mavic Air niet goed zijn positie bepalen. De wind die werd veroorzaakt door het vallende water zorgde ervoor dat de drone constant aan het ‘wegdrijven’ was. Het is in dat geval dan ook essentieel om de drone altijd in het zicht te houden zodat je ziet of je handmatig moet tegensturen.

DJI Mavic air drone test

De DJI Mavic Air besturen met de afstandsbediening

Het besturen van de drone gebeurt met de meegeleverde afstandsbediening in combinatie met de DJI Go app op een smartphone. Door de smartphone met de afstandsbediening te verbinden, kunnen de twee apparaten samenwerken. De afstandsbediening heeft twee control sticks: één om vooruit, achteruit, links en rechts te gaan en de ander om omhoog en omlaag te gaan en om de drone om zijn as te laten draaien.

Ook zitten er twee knoppen op om een video-opname te starten of om een foto te maken. Via de app wordt een live-verbinding tot stand gebracht en kunnen allerlei slimme functies gestart worden. De besturing werkt simpel en snel. Ook zijn de statusberichten en het resterende batterijniveau goed af te lezen. Mits je scherm uiteraard goed te zien is. Bij veel invallend licht blijft het namelijk lastig om het scherm van je smartphone af te lezen. Probeer dus in de schaduw te staan of dek jezelf en je telefoon met een handdoek af.

Fun Fact: de app houdt alle gemaakte vluchten tot in detail bij. Zo kunnen de vlieglocaties, de gemaakte vliegroutes en ook gegevens zoals snelheid en vlieghoogte bekeken worden. Leuk om later nog eens terug te kijken waar je precies gevlogen hebt.

DJI Mavic Air drone test afstandsbediening

Puntjes van kritiek

Ondanks dat wij lyrisch enthousiast zijn over de DJI Mavic Air drone, hebben wij toch een aantal puntjes van kritiek. De Mavic Air lijkt vrij gevoelig te zijn voor storingen waardoor de verbinding vrij vaak (gedeeltelijk) wegvalt. Dit houdt in dat het beeld begint te stotteren en dat er allerlei waarschuwingen in beeld komen. Grootste boosdoeners lijken bomen, rotsen, gebouwen, voertuigen, telefoon- en energieleidingen te zijn.

Het is begrijpelijk dat de kwaliteit van het signaal hierdoor beïnvloed wordt maar wij vinden dat de kwaliteit wel erg snel afneemt. Zodra er ook maar iets van storing plaatsvindt wordt het al snel heel lastig om de drone nog op een goede manier te laten vliegen. Meestal helpt het om dan de afstandsbediening hoger in de lucht te houden of om op een andere positie te gaan staan.

Wij hebben zelf meegemaakt dat het gehele beeld spontaan zwart werd toen de drone langs een klif vloog. Omdat het signaal weg was, werd automatisch de ‘return to home’ functie gestart. Een goede zaak natuurlijk dat de DJI Mavic Air automatisch terugkeert naar het punt waar hij is opgestegen als de verbinding wegvalt, maar dit zijn toch behoorlijk stressvolle momenten.

Ook lijkt het ingebouwde kompas in de DJI Mavic Air gevoelig te zijn voor storingen. Tijdens de reis naar Costa Rica hebben wij met enige regelmaat het kompas opnieuw moeten kalibreren. Wat de oorzaak hiervan is, is ons nog niet duidelijk. Het proces is redelijk eenvoudig en wordt duidelijk uitgelegd op het scherm. Toch is het niet iets waar je op zit te wachten als je in de brandende zon staat en even snel wilt filmen.

Het is een gegeven dat drones veel stroom verbruiken tijdens het vliegen. De DJI Mavic Air kan volgens de boekjes 21 minuten vliegen met één volle batterij. In de praktijk komt dit neer op ongeveer 15 minuten effectief filmen. Een tweede accu is zo geplaatst maar mocht je onderweg zijn, dan is het wel handig om van te voren te bedenken wat je precies wilt filmen. Zo voorkom je dat de batterij gebruikt wordt voor ‘doelloos’ rondjes vliegen en tevens geeft het ook veel meer rust om van te voren te weten wat je ongeveer wilt filmen. Hoe dan ook, wij zouden je aanraden om gelijk één of meerdere accu’s extra aan te schaffen. Die 15 minuten zijn namelijk zo om.

Bestel een extra accu bij Bol.com (gratis verzending)

DJI Mavic Air testbeelden

Drone mee in de koffer of in de handbagage?

Voor vertrek moet je altijd even checken of je uberhaupt een drone mee mag nemen naar je reisbestemming. In sommige landen zijn drones namelijk verboden. Heb je alle regels gecheckt en mag die mee op reis? Om er zeker van te zijn dat de drone ook daadwerkelijk keurig aankomt op de plaats van bestemming, stop je hem uiteraard in je handbagage. Gezien het compacte formaat en het lage gewicht is dit prima te doen. De gemiddelde spiegelreflexcamera neemt namelijk meer ruimte in.

Belangrijk om te weten is dat de batterij die in de drone zit, altijd meegenomen moet worden in je handbagage. Deze dient dan ook in een zogenaamde ‘LiPo bag’ vervoerd te worden. Dit is een zakje gemaakt van brandvertragend materiaal. Gezien de hoge capaciteit van drone accu’s is dit bij veel luchtvaartmaatschappijen verplicht. De reden dat de batterij mee moet in de handbagage is omdat er dan direct gehandeld kan worden mocht de batterij om wat voor reden dan ook smelten of vlam vatten.

Bestel hier een LiPo bag voor je accu’s (verplicht bij de meeste airlines)

Let op: Check altijd even of de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt het meenemen van drones ook daadwerkelijk toestaat. Vervoer de accu’s ALTIJD los in de speciale LiPo bag.

DJI Mavic air afstandsbediening DJI app

Waarom wij voor de DJI Mavic Air hebben gekozen

Al een tijdje wilde wij een drone, maar de grootte van de meeste drones weerhield ons van een aankoop. Voor ons was het namelijk één van de vereisten dat de drone makkelijk mee te nemen moest zijn. We gebruiken hem voornamelijk voor op reis, dus dan moet die wel makkelijk mee te nemen zijn. De DJI Mavic Air met opvouwbare armen, is voor ons dan ook de ideale drone. Lichtgewicht, compact en goed op te bergen.

Ondanks dat de verbinding tussen de Mavic Air en de afstandsbediening niet zo goed is als bij de wat duurdere drones (zoals bij de DJI Mavic Pro), valt dit in het niet bij de voordelen die deze drone biedt. Wij zochten een drone die snel de lucht in kan en ook zonder al teveel gedoe bestuurd kan worden. Al tijdens de oriëntatiefase naar een drone waren wij daarom erg gecharmeerd van de DJI drones. Veel mensen zijn namelijk lovend over het gebruiksgemak.

Ook wij vinden dat de drone zich zeer eenvoudig laat bedienen, al moet je wel wat oefenen en goed de handleiding lezen. Je moet vooral niet bang zijn om hem te laten vliegen. Het voelt soms wat onnatuurlijk aan om een gadget van honderden euro’s, kilometers weg te sturen, maar daar is die natuurlijk voor gemaakt. Met een beetje lef wordt pas écht duidelijk wat de ongekende mogelijkheden zijn van dit fantastische stukje techniek. De DJI Mavic Air levert kraakheldere en stabiele 4K beelden op. Ook de gemaakte foto’s bleken van zeer goede kwaliteit.

Belangrijk punt is natuurlijk ook het prijskaartje. De DJI Mavic Air gaat op het moment van schrijven over de toonbank voor €737,-. En dat maakt deze drone nou juist zo toegankelijk voor consumenten. Voor een drone van deze kwaliteit is dat namelijk een hele schappelijke prijs. Je kunt hem nu met gratis verzending bestellen bij Coolblue.

De DJI Mavic Air is in de kleuren rood, wit en zwart verkrijgbaar. Mocht je de drone los willen aanschaffen, overweeg dan zeker om een extra accu te bestellen. Wij vonden 15 minuten effectief vliegen écht te kort en hebben na onze reis door Costa Rica gelijk een extra accu besteld. De Fly More combo wordt standaard met twee extra batterijen geleverd + diverse accessoires. Dit complete pakket heb je al in huis vanaf €895,-.

Bestel bij Coolblue

Christiaan Rijnhart

Dit artikel is geschreven door Christiaan Rijnhart. Met zijn voorliefde voor luxe reizen, snelle auto's en aviation, deelt hij graag al zijn reistips. Als fervent fotograaf en drone piloot legt hij ook vanuit de lucht alles vast op beeld.



Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop