Zoeken:
Samsonite Neopulse Red 69cm

Vlucht vertraagd of bagage kwijt? Dit kun je doen!

Helaas komt het regelmatig voor dat je vlucht vertraagd is. Als dat om een of twee uurtjes gaat is dat niet zo’n ramp. Maar als het een halve dag wordt, of de vlucht gaat helemaal niet door, wordt het wel vervelend. Goed om te weten dat je via je luchtvaartmaatschappij of reisverzekeraar de schade kunt verhalen. Maar hoe werkt dat nou precies?

 

Vertraging moet schuld zijn van luchtvaartmaatschappij

Je hebt recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij bij een vertraging van drie uur of meer. De vertraging moet wel veroorzaakt zijn door de luchtvaartmaatschappij zelf, bijvoorbeeld door een technisch mankement aan het vliegtuig. Daarnaast maakt het ook uit of je bestemming binnen of buiten de EU ligt en hoe ver het is.

 

In onderstaand overzicht zie je wat je bij vertraging vergoed kan krijgen van de luchtvaartmaatschappij.

 

Voor een vlucht binnen de EU

Een vlucht tot 1500 km = € 250

Een vlucht vanaf 1500 km = € 400

 

Voor een vlucht buiten de EU

Een vlucht tot 1500 km = € 250

Een vlucht van 1500 – 3500 km = € 400

Een vlucht vanaf 3500 km en een vertraging van 3 tot 4 uur = € 300

Een vlucht vanaf 3500 km en een vertraging van 4 uur of meer = € 600

 

Je kunt bovenstaande bedragen zelf claimen bij de luchtvaartmaatschappij of een partij inschakelen die deze juridische zaken (tegen een kleine vergoeding) voor je uit handen neemt. Online vind je veel verschillende aanbieders die gespecialiseerd zijn in het claimen van vertraagde vluchten.

 

 

 

 

Recht op maaltijden en overnachting

Naast een vergoeding heb je ook recht op een maaltijd. Dat is het geval vanaf:

 

– 2 uur vertraging bij een vlucht tot 1500 km
– 3 uur vertraging bij een vlucht binnen de EU die meer is dan 1500 km, of een vlucht tussen de 1500 en 3500 km
– 4 uur voor alle overige vluchten

 

Duurt de vertraging langer dan één dag? Dan regelen sommige luchtvaartmaatschappijen een accommodatie voor je. Dit gebeurde bij mij toen mijn vlucht van Kuala Lumpur naar Dubai vertraagd was en ik daardoor mijn aansluiting naar Nederland miste. Emirates regelde voor mij een hotel in Dubai en verzorgde alle maaltijden. Wanneer ze dit niet doen, kun je zelf een accommodatie zoeken en de rekening achteraf bij de luchtvaartmaatschappij indienen. Zorg er dan dus wel voor dat je een factuur van de accommodatie bewaart.

 

 

Vertraging door noodweer: vergoeding door reisverzekering

Ontstaat er vertraging vanwege noodweer? Dan krijg je geen vergoeding van je luchtvaartmaatschappij. Wel kun je terecht bij je reisverzekeraar om extra kosten voor eten, drinken of een hotelovernachting vergoed te krijgen. Heb je nog geen reisverzekering? Bij Independer kun je verschillende reisverzekeringen met elkaar vergelijken en afsluiten.

 

 

Samsonite Neopulse Red 69cm

 

 

Bagage kwijt?

Het komt ook wel eens voor dat bagage achterblijft op de luchthaven. Gelukkig kun je spullen kopen op kosten van zowel de luchthaven als je reisverzekeraar. Vaak gaat dat wel alleen om de meest noodzakelijke spullen, zoals toiletspullen en ondergoed. Vraag dat altijd even na. Als je bagage echt kwijt is en niet meer wordt teruggevonden, kun je alle kosten verhalen bij de luchtvaartmaatschappij of reisverzekeraar.

 

Het is belangrijk dat je een verklaring laat opstellen door de luchthaven, ook wel een Property Irregularity Report genoemd. Zonder dat rapport wordt je claim namelijk niet in behandeling genomen.

 

 

Hulp van rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan komt die mogelijk ook van pas. Luchtvaartmaatschappijen willen namelijk nog wel eens lastig doen bij het vergoeden van schade. Ze geven bijvoorbeeld overmacht als reden op en vinden een schadevergoeding dan niet nodig. Je rechtsbijstandsverzekeraar kan je helpen om de kosten toch terug te krijgen.

 

inhetvliegtuig

0 Reacties
Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Lees meer


 

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een leuke stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je trafel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt. Geniet van je reis!

 

Ga naar de shop