Zoeken:

Checklist: Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

De tickets en het hotel zijn geboekt. Je gaat op reis! Maar hoe ziet het met je reisverzekering? Tegenwoordig kun je een reisverzekering zelfs nog een paar minuten voordat je op vakantie gaat afsluiten. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Een ongelukje zit immers in een klein hoekje en wat als je je nieuwe camera laat vallen of je tas gestolen wordt?

Een reisverzekering dekt onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie, mits deze in de voorwaarden zijn opgenomen. Het is dus belangrijk dat je checkt wat er precies verzekert wordt bij ongevallen, diefstal en schade. Even snel een verzekering afsluiten raad ik je dus af. Doe goed onderzoek, vergelijk verzekeraars en kijk wat precies op jouw persoonlijke situatie van toepassing is. Met deze checklist moet je een heel eind kunnen komen!

Korte reisverzekering of een doorlopende reisverzekering?

Ga je slechts een paar dagen per jaar op reis dan is het aan te raden per reis een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Ben je echter een echte reisliefhebber en ben je minimaal een week per jaar op pad? Dan is het financieel gezien vaak stukken voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Bijkomend voordeel is dat je je nooit druk hoeft te maken als je een spontaan weekendje weg boekt. Je bent namelijk altijd verzekerd.

Samsonite Neopulse Red 69cm

Europadekking of werelddekking?

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Reis je regelmatig buiten de grenzen van Europa? Sluit dan een reisverzekering met werelddekking af. Overal ter wereld ben je dan verzekerd. Houd er wel rekening mee dat voor landen met een negatief reisadvies andere voorwaarden gelden. Vaak dekt een verzekeraar helemaal niets als je toch besluit naar een “code rood” land te reizen.

Ik kreeg hier zelf mee te maken toen ik in 2015 door Tunesië reisde. Hoewel er gelukkig niks is gebeurd, zou mijn reisverzekeraar niks vergoeden bij schade tijdens conflictsituaties. Terrorisme valt hier ook onder. Mocht je bagage niet aankomen, je laptop vallen of je breekt in het hotel een been, dan keert de verzekering meestal toch iets uit. Het staat immers los van de conflictsituatie die heeft geleid tot een negatief reisadvies. Neem echter altijd contact op met je reisverzekeraar als je van plan bent naar code rood gebieden te reizen. Zij kunnen precies uitleggen wat de gevolgen voor de dekking zijn.

Wel of geen annuleringsverzekering afsluiten?

Veel mensen sluiten vaak geen extra annuleringsverzekering af. Mocht je nu een nachtje weggaan in eigen land en een goedkoop hotelletje hebben geboekt dan is dat misschien ook wat overbodig. Maar indien je zelf een complete rondreis door Azië hebt samengesteld dan is het zeker verstandig dit wel te doen. Want wat nou als je onverwachts niet meer op reis kunt of eerder terug moet keren door een ernstige gebeurtenis? Dan is het toch wel heel fijn als je verzekerd bent tegen de financiële gevolgen.

Let er op dat je een annuleringsverzekering vaak niet later dan 7 of 14 dagen na het boeken van de reis kunt afsluiten. Het beste kun je dit dus gelijk doen bij het boeken van de reis of het standaard laten opnemen in je doorlopende reisverzekering.

Wel of geen ongevallendekking?

Een ongeluk waarbij je blijvend invalide raakt. Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt. Toch kun je jezelf extra verzekeren voor invaliditeit en overlijden. Je nabestaanden ontvangen dan een uitkering. Soms betaald de verzekeraar het volledige verzekerde bedrag. En soms slechts een deel hiervan. Dit hangt af de oorzaak (zoals een ongeval in het verkeer) en de ernst van de zaak. Draag altijd een gordel of helm als je de weg op gaat. Niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid maar dus ook voor je reisverzekering.

Let er op dat je je niet dubbel gaat verzekeren. Heb je al een ongevallenverzekering afgesloten, dan hoef je dat natuurlijk niet mee te verzekeren bij een reisverzekering. Controleer dan wel goed of jouw bestaande verzekering ook dekking biedt in het buitenland!

Werken of studeren in het buitenland?

Ga je regelmatig op zakenreis of wil je een studie volgen in het buitenland? Digital nomads moeten goed opletten. Werken in het buitenland valt namelijk niet onder een standaard reisverzekering. Ik heb er zelf vaak mee te maken omdat ik regelmatig op persreis ga. Dit is gewoon werk en daarvoor moet je een speciale zakelijke reisverzekering afsluiten. Bij een Centraal Beheer reisverzekering kun je eenvoudig een extra (zakelijke) module toevoegen. Ik ben hier zelf erg tevreden mee en de extra kosten vallen heel erg mee.

Verzekerd voor extreme sporten?

Staat kooiduiken met witte haaien al jaren op je bucket list en wil je binnenkort de zwarte pistes in de Alpen trotseren? Extreme sporten en onderwatersporten zitten vaak niet in het standaard pakket van een reisverzekering. Check dus goed wat wel of niet verzekerd wordt en sluit indien nodig hiervoor een extra verzekering af. Ook spontaan een middagje surfen in Bali wordt door de reisverzekeraar gezien als een extreme sport.

Wat is de duur van de dekking?

Een korte reisverzekering sluit je voor een specifiek periode af. Toch denken veel mensen onterecht dat ze bij een doorlopende reisverzekering áltijd verzekerd zijn in het buitenland. Dit is vaak niet het geval. Bij een doorlopende reisverzekering heb je vrijwel altijd te maken met een maximum aantal aaneengesloten vakantiedagen. Bij de ene verzekeraar is dat bijvoorbeeld 30 dagen en bij de ander 60 dagen. Overschrijd je de maximum toegestane reisduur, dan heb je tijdens je vakantie geen recht op dekking. Let hier dus op als je van plan bent lang op reis te gaan of een wereldreis gaat maken.

Medische kosten extra meeverzekeren?

Je standaard zorgverzekeraar dekt vaak al een aantal noodzakelijke medisch kosten in het buitenland. Vaak tot het bedrag dat je in Nederland ook zou krijgen. Ziekenhuis bezoekjes in het buitenland kunnen echter een stuk duurder uit pakken. Overweeg dus om medische kosten toch extra mee te verzekeren. Alle extra gemaakte kosten kun je na aftrek van je zorgverzekering dan verhalen bij je reisverzekeraar.

Wat wordt er uitgekeerd bij beschadiging of diefstal?

Houd er rekening mee dat bij beschadiging of diefstal meestal de dagwaarde van het product uitgekeerd wordt. In de voorwaarden kun je lezen wat er wel en niet gedekt wordt door de reisverzekeraar. Daarnaast vermelden ze vaak een maximum bedrag. Valt je peperdure spiegelreflexcamera of laptop op de grond, dan kan het zomaar zijn dat je maximaal 500 euro vergoed krijgt. Dure spullen kun je dus beter extra of los verzekeren.

Wel of geen eigen risico?

De keuze voor wel of geen eigen risico hangt helemaal af van je eigen financiële situatie. Kun je het financiële risico dragen dan kun je het eigen risico verhogen. Je betaald dan per maand minder premie. Houd er wel rekening mee dat je in het buitenland vrijwel altijd de zorgkosten moet voorschieten. Achteraf kun je het dan declareren bij de verzekeraar. Het eigen risico geldt meestal per gebeurtenis.

Reisverzekering ook geldig in Nederland?

Stel je gaat een dagje naar Scheveningen en op de drukke boulevard word je tas gestolen. Je reisverzekering zal dan niks vergoeden. Je bent immers een dagje weg in eigen land. Slaap je echter in een hotel dan zal de verzekeraar het zien als een weekendje weg en kunnen ze je claim wel degelijk in behandeling nemen. Je moet natuurlijk wel aangifte doen bij de politie (je hebt immers een verklaring van de politie nodig) maar reisjes in eigen land vallen in de meeste gevallen gewoon onder je reisverzekering. Mits je kan aantonen dat je op reis bent natuurlijk.

Pech onderweg?

Ga je een roadtrip maken vanuit Nederland? Pech of schade aan je eigen voertuig kun je ook extra verzekeren. Je reisverzekering zorgt er dan voor dat je weer veilig de weg op kunt en in sommige gevallen bieden ze zelfs vervangend vervoer.

Extra tips!

Een goede reisverzekering is belangrijk maar je hoopt natuurlijk dat je er geen gebruik van hoeft te maken. Let dus op je eigen veiligheid, reis niet zomaar naar landen met een negatief reisadvies en pas goed op je spullen. Laat op reis niks slingeren, berg spullen op in een kluisje en ga er voorzichtig mee om.

Bewaar alle bewijsjes van de boeking, maak kopieën van dure aankopen en vergeet eventuele facturen van medische zorg niet mee terug te nemen. Dit heb je nodig om een claim in te dienen. Neem bij diefstal altijd contact op met de politie ter plekke en zorg dat ze een verklaring opstellen. Stel ook je verzekeraar direct op de hoogte door even te bellen.

Korte checklist voor het afsluiten van een reisverzekering

Hieronder nog even alle punten opgesomd. Houdt dit lijstje bij de hand zodat je niks over het hoofd ziet!

– Heb je een korte of doorlopende reisverzekering nodig?
– Reis je binnen Europa of heb je werelddekking nodig?
– Wil je een annuleringsverzekering?
– Heb je al een ongevallenverzekering? Is die ook in het buitenland geldig?
– Wil je medische kosten extra meeverzekeren? Check wat je zorgverzekeraar al vergoed!
– Wil je een hoger eigen risico zodat je minder premie betaald?
– Is de reisverzekering ook in Nederland geldig?
– Wat keert de reisverzekeraar uit bij diefstal of schade? Hanteren ze een maximum bedrag?
– Ga je op wintersport, wil je duiken of doe je aan extreme sporten? Zorg dat je dit meeverzekerd!
– Wil je een extra verzekering aansluiten voor pech onderweg?
– Hoeveel dagen aaneengesloten ga je op reis? Dekt de verzekeraar dit?
– Heb je een zakelijke verzekering nodig?
– Met de antwoorden op bovenstaande vragen kun je écht goed een reisverzekering vergelijken

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.



Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop