Zoeken:

Autoschade in het buitenland? Hier moet je op te letten!

Roadtrips kunnen heerlijk avontuurlijk zijn. Over de glooiende heuvels in Frankrijk met een oldtimer rijden of door de indrukwekkende bergpassen in Oostenrijk scheuren. Gevaar zit helaas in een klein hoekje en een ongeluk kan iedereen overkomen. Hopelijk blijft het alleen bij blikschade. Maar weet je eigenlijk wat je moet doen in geval van een ongeluk of autoschade in het buitenland?

 

Neem contact op met je verzekering

Het belangrijkste is natuurlijk om eerst vast te stellen dat alle betrokkenen ongedeerd zijn. Mochten er gewonden zijn of mocht iemand last hebben van zijn nek of rug dat moet je altijd direct het alarmnummer bellen (ook in het buitenland werkt 112). Zet direct daarna de gevarendriehoek zichtbaar achter de auto neer om andere ongelukken te voorkomen. Daarna kun je het beste direct het alarmnummer van je verzekering bellen. Deze is in de meeste gevallen 24 uur per dag bereikbaar en zij kunnen je stap voor stap vertellen wat je moet doen. Tip: sla voor de zekerheid dit telefoonnummer op in je telefoon. Dan hoef je dit niet te zoeken als je betrokken raakt bij een ongeluk.

 

Maak foto’s van het ongeluk

Het is belangrijk om de gehele situatie en de schade goed vast te leggen op beeld. Dit kan in een later stadium namelijk nodig zijn als bewijsmateriaal. Vergeet ook niet om de directe omgeving zoals kruispunten, bandensporen en verkeersborden vast te leggen. Daarnaast is het ook belangrijk om de schade aan alle voertuigen goed in beeld te brengen.

 

 

 

Vul het Europese schadeformulier in

Net zo belangrijk als het vastleggen van de situatie, is het invullen van het schadeformulier. Dit formulier is binnen Europa overal hetzelfde. Het formulier mag trouwens worden ingevuld in je eigen taal.

 

Repareren of total loss verklaard

Als je auto dermate beschadigd is dat er niet meer mee te rijden valt, wordt deze afgesleept. Je verzekering zal aan de hand van de schade-analyse bepalen of de auto wel of niet gerepareerd mag worden. Dat heeft onder andere te maken met de dagwaarde van de auto. Als het schadebedrag (en de reparatiekosten) hoger uitvallen dan de waarde van de auto op dat moment, dan zal de auto total loss worden verklaard. Je krijgt dan de dagwaarde van je verzekeraar uitgekeerd.

 

Als de auto wel (eenvoudig) gerepareerd kan worden, dan kan het zo zijn dat je de auto ter plekke mag laten repareren. Mocht de reparatie toch te complex zijn of meerdere dagen duren dan kan de auto terug naar Nederland worden gehaald om daar gerepareerd te worden. Je zult dan vervangend vervoer moeten regelen, wat in sommige gevallen ook door de verzekeraar vergoed wordt. Wil je direct hulp en reis je binnen Europa? Schaf dan een pechhulp pakket van de ANWB aan. Dan ga je met een extra goed gevoel de weg op. Lees voor vetrek ook zeker even onze 6 tips voor een roadtrip!

 

Deel dit artikel
Britt Vermeulen

Britt houdt van culinaire luxe trips en wijnreizen. Wanneer ze niet op reis is, brengt ze haar tijd door in Amsterdam. Je vindt haar veelal op het terras met een wit wijntje of bij de nieuwste hotpots. Ze is gek op de Italiaanse keuken en brengt haar zomers het liefst door in Toscane.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop