Zoeken:

Culinair vuurwerk in Breda: Geniet deze maand in de European Region of Gastronomy 2018

Met 2019 in zicht, is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Op alle mooie bestemmingen, heerlijke gerechten en goede wijntjes. En voor culinair vuurwerk hoefde je het afgelopen jaar niet eens zover te reizen. Voor wie het gemist heeft; Noord-Brabant was het afgelopen jaar de ‘European Region of Gastronomy 2018’. Een goed moment dus, om zo vlak voor de jaarwisseling, nog even samen met Visit Brabant terug te blikken op alle gastronomische uitspattingen van dit jaar. En dat deden we afgelopen week dan ook geheel in stijl in de Koepelgevangenis in Breda…

 

 

 

 

Een Michelin lunch in de Koepelgevangenis in Breda

In 2016 sloot de Koepelgevangenis officieel haar deuren na 128 jaar trouwe dienst. Tegenwoordig is het Rijksmonument in beheer van FutureDome, die een deel van het gebouw omgetoverd heeft tot creatieve broedplaats en regelmatig rondleidingen en andere events organiseert.

 

Afgelopen week mocht ik zelf de roze vrouwenvleugel in voor een wel heel bijzondere lunch. Michelin sterrenchef Soenil Bahadoer, van restaurant De Lindehof** in Neunen, verzorgde namelijk een lunch van hoogstaande kwaliteit voor ons. Afgelopen week stond hij nog te schitteren in pop-up restaurant M24 op Master of LXRY en dit keer stond hij voor ons samen met chef-kok Tim Bressers (van restaurant Taste by Dirk in Den Bosch) in de keuken.

 

Op het menu stond onder andere een voorgerecht van kreeft in 3 verschillende garneringen, dat gepaard ging met een frisse Riesling Markus Molitor uit 2016. Tim Bressers wist ons hiermee direct te verrassen en zette de toon voor de rest van de middag. Niet lang daarna verscheen er op mijn bord verfijnde roti met biologische eend, dat dit keer gepaard ging met een La Trappe dubbel biertje van bier sommelier Tony Swinkels. Het blijkt een spannende combinatie van de in Suriname geboren Michelin chef.

 

Mijn persoonlijke favoriet? De amuse van zacht gesudderd rendang vlees met ijs van gemberbier. Rendang is een van mijn favoriete gerechten uit de Indonesische keuken en slechts een paar dagen voor deze lunch, genoot ik in Bali nog van deze lokale lekkernij. Ik had dus wat vergelijkingsmateriaal en alhoewel je zou zeggen dat er niks gaat boven de lokale keuken, wist Soenil mij toch aangenaam te verrassen met zijn verfijnde variant in het Brabantse Breda. Mocht je het zelf willen proeven, deze signature dish staat gewoon op de menukaart van restaurant De Lindehof** in Nuenen.

 

 

 

 

 

Een pop-up restaurant in een voormalig belastingkantoor

Geheel binnen het thema We Are Food, is er in de maand december op culinair gebied een hoop te beleven in Breda. Zo vind je in het voormalige belastingkantoor, wat nu toepasselijk ‘De Teruggave’ heet, tot 22 december een pop-up restaurant. Gebaseerd op de Brabantse cultuur, kun je hier aanschuiven voor het 5-gangen belevingsdiner van Ravanello.

 

Wil je zelf de Brabantse gastvrijheid proeven? De kosten voor dit arrangement bedragen € 75,00. Dit is inclusief: welkomst garnituur, amuse, tafelwater, 5 gangen diner en koffie met kleine zoetigheden na. Op de menukaart staan leuke gerechten als een “Ode aan de sloot” visgerecht een een “Houdoe!” nagerecht.

 

 

 

 

 

Ga zelf op proefreis tijdens een Foods & Boots wandeltocht

Breda is een stad met een rijke geschiedenis en er is heel veel te zien, proeven en beleven. Met de Foods & Boots route ontdek je de leukste plekjes en leer je meer over het militaire verleden van de stad. Je kunt de wandelroute met plattegrond hier gratis downloaden.

 

Meer geïnteresseerd in street art? Maak dan een wandeltour met een gids door de binnenstad of download de app van Blind Walls Gallery. Hiermee kun je zelf meer dan 50 muurschilderingen in Breda ontdekken, die een deel van de geschiedenis onthullen. Allemaal van lokale en internationale kunstenaars, die de muren van de stad gebruikt hebben als canvas.

 

Ook leuk: een thee workshop bij Tea By Me. Wist je namelijk dat er in Nederland ook thee verbouwd wordt? Als eerste in Europa is het theeplantenkweker Joan gelukt om de Camelia sinensis plant winterhard te maken. Het duurde maar liefst 8 jaar maar met deze theeblaadjes van Nederlandse bodem maakt theemaker Anne nu heerlijke verse kwaliteitsthee.

 

 

0 Reacties
Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Meer over Nederland


 

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een leuke stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je trafel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt. Geniet van je reis!

 

Ga naar de shop