Zoeken:

Corona en vliegen, gaan die twee nog wel samen?

Dit persoonlijke verhaal is gepubliceerd op 12 maart 2020 (veel informatie over de maatregelen omtrent het Coronavirus is dus niet mee actueel!)

Vluchten worden geannuleerd, reizigers zitten in quarantaine en hele landen gaan compleet op slot. Ook Amerika heeft nu een inreisverbod van 30 dagen voor Europeanen afgekondigd. De Corona pandemie raakt de toerismesector hard en veel mensen vragen zich dus terecht af of ze nu nog het vliegtuig in moeten stappen. Want Corona en vliegen, gaat dat eigenlijk nog wel samen of veranderd Schiphol straks een spookstad (zoals op de foto’s in dit artikel)? Tijd voor een persoonlijk verhaal!


Vliegen ten tijde van het Corona virus (mijn ervaring)

Ongeveer 1,5 week geleden zat ik in Qatar. In een klein busje vol met internationale reisjournalisten, waarvan er twee (uit Jordanië) al op dag 1 flink aan het hoesten waren. Zal vast een griepje zijn dacht ik, en aangezien ik een maand eerder ook al in de lappenmand zat hoopte ik stiekem dat ik mijn portie strepsils voor dit jaar wel gehad had. Bovendien waren er nog geen Corona gevallen in Qatar bekend, dus geen reden tot paniek. Totdat ik in de loop der dagen toch ziek begon te worden en de eerste Corona gevallen in Qatar opdoken.

Koorts, benauwdheid, hartkloppingen, hoesten, spierpijn en extreme vermoeidheid. De klachten werden steeds erger en op de een na laatste dag kreeg ik ook nog eens vreselijke uitslag op mijn armen benen en voeten. Duizenden pijnlijke blaasjes die steeds heftiger werden en steeds meer begonnen te branden en te jeuken. Alle scenario’s gingen door me hoofd. Zou het de mazelen, waterpokken of een andere vreemde kinderziekte kunnen zijn? Of een extreme allergische reactie?


Bellen met de Coronalijn en het RIVM

Omdat ik de volgende dag terug naar Nederland moest vliegen besloot ik toch de Coronalijn (0800-2117) te bellen. Die zoomde gelijk in op de huiduitslag, negeerde de andere klachten en verwezen me door naar het RIVM. Ook die waren vrij resoluut; “U bent niet in China, Italie of Iran geweest? Dan kunt u gewoon naar Nederland vliegen. Tenzij u erg veel last heeft van de huiduitslag, dan kunt u misschien daarvoor nog even een arts ter plekke raadplegen”.

Omdat er bijna geen tijd meer over was vertrok ik daarom in een algehele malaise naar het vliegveld van Doha. Door de flinke hoeveelheid pijnstillers die ik ingenomen had wist ik de koorts te onderdrukken en daarom werd ik er niet uitgepikt bij de koortsmeters die op verschillende plekken van het vliegveld stonden. Uit voorzorg liep ik wel met een mondkapje op, al voelde het helemaal niet fijn om zo naar huis te vliegen. Door alle telefoontjes die ik gepleegd had ging ik er wel vanuit dat het wellicht toch iets anders moest zijn dan Corona, dus dan maar zo snel mogelijk naar huis.


Ziek naar huis vliegen

De vlucht naar Nederland was een drama. Een nachtvlucht met flink veel turbulentie. Normaal gesproken zou ik me hier met mijn vliegangst enorm druk om maken, maar nu was ik alleen maar bezig met mijn ademhaling en mijn lijf dat nog steeds in brand leek te staan. Achterin het vliegtuig waren nog wat rijen leeg dus ik ben helemaal alleen achterin het vliegtuig gaan liggen om toch nog enigzins uit de buurt van anderen te blijven. Bij ieder kuchje kijken je medepassagiers je namelijk toch angstvallend aan. De angst voor het Corona virus overheersde bij iedereen.

Met koude handdoeken op me hoofd overleefde ik de vlucht, maar ik voelde dat ik iedere keer wegviel door de extreme vermoeidheid. De momenten dat ik wakker was leken de minuten wel uren te duren. Gedurende de vlucht kreeg iedereen aan boord ook nog een formulier wat ingevuld moest worden. Ter preventie van het Corona virus moest je daarop aangeven hoe ze je het beste konden bereiken en met wie je gereisd had.


Naar het Medisch Centrum van Schiphol Airport

Nooit eerder was ik zo blij om weer voet te zetten op Nederlandse bodem. Ik voelde me inmiddels zo slecht dat ik ervan overtuigd was dat ik er uitgepikt zou worden bij de laatste grenscontrole op Schiphol, maar omdat ik een Privium lidmaatschap heb werd ik niet persoonlijk gecontroleerd. Toch voelde ik aan alles in mijn lijf dat ik aan de bel moest trekken en ik wilde niets liever dan een arts zien. Ik belde op de luchthaven mijn eigen arts in Nijmegen, maar die zei resoluut dat ik absoluut niet langs mocht komen wegens besmettingsgevaar. Ik moest maar “een dokter in de buurt van Schiphol vinden waar ik zo snel mogelijk terecht kon”.

Gelukkig zit er op Schiphol Airport een medisch centrum waar iedereen gewoon binnen kan lopen. Ik werd vrijwel direct geholpen en volledig onderzocht door 3 verschillende artsen. De huiduitslag vonden ze erg extreem maar het kon een zonneallergie zijn. Hoewel de andere klachten erg veel leken op een besmetting met het Corona virus, kon ik hier niet op getest worden omdat ik niet in één van de high-risk landen was geweest. Met een Prednison kuur werd ik dus weer naar huis gestuurd, waar ik maar moest uitzieken.


De Corona gekte: van het kastje naar de muur

Inmiddels zijn we ruim een week verder en voel ik me nog steeds ontzettend beroerd. Hoewel de extreme huiduitslag zijn sporen wel heeft nagelaten, zijn de blaren door de Prednison kuur gelukkig verdwenen. De benauwdheid, vermoeidheid en extreme pijn bij het hoesten zijn nog steeds van kracht.

Afgelopen weekend kreeg ik het zelf zo benauwd dat ik naar een vervangend arts in het ziekenhuis ben geweest. Het duurde ruim een uur om uberhaupt telefonisch een afspraak te maken en bij aankomst bleek de wachtruimte uit te puilen uit met hoestende mensen. Als ik het Corona virus nu nog niet had, zou er wel een redelijke kans bestaan dat ik het hier alsnog kreeg. Zeker gezien het feit dat Nijmegen op de grens met Noord-Brabant ligt.

Hoewel ook deze arts aangaf dat het mogelijk Corona kon zijn, werd ik wederom niet getest. “De tests zijn schaars en worden alleen in noodzakelijke gevallen gebruikt. Bovendien mogen huisartsen geen tests afnemen”, aldus de dienstdoende arts. De antibiotica die ik preventief tegen een longonsteking gekregen heb slaat vooralsnog niet aan dus dan is de kans toch wel groot dat het om een hardnekkig virus gaat. Hoewel ik ook duidelijk bij de GGD heb aangegeven dat ik met verschillende zieke mensen op pad ben geweest (die zelf ook veel reizen) en op een van de drukstbezochte vliegvelden ter wereld ben geweest, wordt ik niet getest op het Covid-19 virus.


Hoe gaat het nu?

Blijkbaar is het protocol nu al zo strikt, dat het merendeel van de mensen niet meer getest wordt. Die cijfers van besmette gevallen in Nederland moet je dus maar met een korreltje zout nemen. Want als een groot deel van de mensen met klachten niet getest wordt, hoe kunnen die cijfers in de media dan nog kloppen?

Op het moment ben ik dus aan het “uitzieken” in thuisisolatie. Met de kennis van nu zou ik twee weken geleden waarschijnlijk niet op reis zijn gegaan en al helemaal niet ziek terugvliegen. Vliegvelden en vliegtuigen zijn broeihaarden voor virussen en ondanks alle maatregelen die momenteel getroffen worden, blijft het virus zich in rap tempo verspreiden. En ook al is de kans klein dat jij er ernstig ziek van wordt, voor een grote groep kwetsbare mensen zijn de gevolgen veel ernstiger.

Heb je zelf op korte termijn een reis op de planning staan? Bekijk dan het reisadvies en meld je aan voor de Corona updates. Het reisadvies geeft altijd de actuele situatie weer. Informeer jezelf tot in de puntjes en let extra goed op je hygiëne. Vermijd drukke bijeenkomsten en bel de GGD of het RIVM als je in het buitenland ziek wordt.

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop