Zoeken:

Plog: Dag 4 + 5 in de woestijn van Tunesië

De tijd hier in Tunesië vliegt voorbij en na mijn verblijf in Tunis en Djerba was het alweer de hoogste tijd om door de rijden naar Tataouine. Het meest zuidelijke plaatsje van betekenis en tevens de toegangspoort tot de Sahara.

 

Tataouine zelf is een klein stadje en je reist hier vooral naar toe voor de omliggende berberdorpjes, de uitgestrekte woestijnen en om de voormalige set van Star Wars te zien. Een bijzonder gebied maar toeristen zie je er op dit moment vrijwel niet. De Nederlandse rijksoverheid heeft Tataouine en het gebied ten zuiden van deze stad namelijk rood gemarkeerd en bestempeld als een “niet reizen” gebied. De gebieden rondom Tatatouine zijn onherbergzaam en dun bevolkt. De grens met Libië is vlakbij en Tripoli ligt slechts 250 kilometer verderop. Volgens de Nederlandse rijksoverheid zouden leden van de terroristische groepering ISIS in dit gebied actief zijn. Maar hoe veilig voel je je hier als reiziger nou echt?

 

De reis naar Tataouine heeft in totaal 6 uur geduurd. Via Djerba zijn we met een busje langs verschillende woestijndorpjes gereden. Een lange rit door the middle of nowhere. En ondanks het aangescherpte reisadvies heb ik me niet één keer tijdens deze reis onveilig gevoeld. Op de route kom je af en toe militaire posten tegen die het gebied extra goed in de gaten houden maar voor de rest merk je niks van een negatief reisadvies. De mensen in de dorpjes zijn vriendelijk en de natuur is prachtig. De locals vertellen ons dat ze niet snappen waarom dit gebied als onveilig bestempeld wordt. Ergens in de bergen zullen vast leden van ISIS zitten maar de situatie voelt alles behalve dreigend aan. Het wordt wel afgeraden om na zonsondergang te reizen en je moet natuurlijk ten alle tijden je gezonde verstand blijven gebruiken. Ook is het verstandig om in een groep te reizen en het nieuws goed in de gaten te houden.

 

Ik heb deze reis onder begeleiding gemaakt en ben ten alle tijden waakzaam gebleven. Ik deel hiermee mijn eigen persoonlijke verhaal en mening en ben me ervan bewust dat reizen naar deze gebieden ook risico’s met zich meebrengen. Laat je dus altijd goed van tevoren informeren, gebruik meerdere bronnen en houd het nieuws ter plekke goed in de gaten.

 

Ondanks het negatieve reisadvies blijft Tatouine natuurlijk wel een bijzondere plek. Bij een bezoekje aan de verschillende berberdorpjes besef ik me pas echt hoe uniek dit gebied is. Het lijkt net alsof je de set van een film oploopt. Op sommige plekken is dat ook daadwerkelijk het geval, aangezien dit gebied vroeger ook het decor was voor de oude Star Wars films. Sommige plekken zijn zo desolaat dat het ook voelt alsof je zelf in een science fiction film zit.

 

‘s Avonds slaap ik in een bijzonder hotel midden in de woestijn. De temperaturen liggen hier ruim boven de 40 graden en het zwembad lijkt net een fata morgana. Bij het vallen van de nacht lig ik in het zwembad naar de sterren te staren. Terwijl ik ‘s nachts in het bedje van mijn lemen huisje lig, raast er een zandstorm over het gebied heen. De shutters van de ramen blijven maar open klapperen maar ik ben zo moe dat ik uiteindelijk toch in slaap val. De volgende dag zit alles, inclusief ikzelf, van top tot teen onder het zand. Een frisse douche levert een bad vol zand op en mijn koffer klop ik nog maar een extra keer uit.

 

Ik en mijn camera hebben intens genoten van deze tocht door de woestijn. Het was een reis off the beaten track en dat levert altijd fraaie plaatjes op. Zoveel zelfs, dat deze plog weer bomvol staat met foto’s van dag 4 + 5 van mijn reis door Tunesië. Stay tuned, want deze week deel ik ook de foto’s van het laatste deel van mijn reis.

 

In de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, TunesiëIn de woestijn van Tataouine, Tunesië

5 Reacties
Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.

5 Reacties
 • Linda
  Beantwoorden

  Mooie foto’s, heel mystiek!

  17 juni 2015 at 11:13
 • Ik vind dit lastig. De adviezen van de overheid zijn er niet om in de wind te slaan. Rood betekent: niet reizen. Rood is nog erger dan oranje, wat zegt “alleen noodzakelijke reizen”.

  De adviezen zijn gemaakt voor de gemiddelde reiziger. Wat was er gebeurd als er wel iets gebeurde? Het blijft een risico gebied, dat staat los van jouw perceptie en je “gevoel voor veiligheid”. Dat is juist waarom mensen in de problemen komen.

  Je kunt niets doen als er gewapende mensen op je af komen, je bent volledig hulpeloos. En wie mag het dan oplossen? De Nederlandse overheid. Ik hoef liever niet op Teletekst te lezen dat een groep Nederlandse reisbloggers vermist is in de Sahara +Denise van Rijswijk . Ik wil je graag hier houden.

  Aan de andere kant vind ik het niet professioneel van een PR bureau om bloggers naar een dergelijk gebied te brengen. Wat is de waarde als er (voorlopig) geen toeristen heen kunnen vanwege het negatieve reisadvies http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/tunesie ? Ik schrok behoorlijk toen ik je artikel las.

  17 juni 2015 at 18:36
 • Mooi Denise! Ik snap de reactie van Patrick hierboven, maar je hebt het wel goed gezegd. Ook ik vind het inderdaad zo zonde dat het voor Tunesië zo loopt. Ik mocht mee op persreis maar kon niet, maar ik ben er 2 jaar geleden ook als vrouw alleen met mijn kinderen geweest en heb me ook totaal niet onveilig gevoeld, ook niet toen we berberdorpjes ingingen. Persoonlijk zou ik (zeker met kinderen) niet voor een rood gebied kiezen, noch voor oranje, maar een gele wel. Alle bekende toeristenplaatsen in Tunesië vallen daaronder. En ja, natuurlijk kun je pech hebben, maar dat kan inderdaad ook om de hoek. Wel is het inderdaad slim om het advies altijd te blijven checken. Ik hoop voor Tunesië dat mensen blijven gaan. Ik zou zelf ook heel graag het zuiden ontdekken. De twee keer dat ik geweest ben kwam dat er niet van.
  O ja, en knap trouwens dat je ter plekke hebt geblogd, want het is vaak al druk zat op zo’n reis.

  22 juni 2015 at 13:08
 • Ik wilde nog een keer reageren, maar er ging iets mis. Na de aanslag van vandaag ben ik toch wel weer erg geschrokken. Verschrikkelijk! Ik gun het de Tunesiërs zo dat het gewoon weer veilig is. En dat er niet een paar van die engerds de boel verknallen. Tot vanmorgen dacht ik ik zou gewoon een reis boeken, maar nu…

  26 juni 2015 at 14:59

Laat een reactie achter

Meer over Tunesië

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop