Zoeken:
 

Slovenië

Groen en ongerept

Reisinformatie Slovenië

Slovenië is een vakantieland in opkomst. Des te meer reden om er juist nu naar toe te reizen, voordat de massa het heeft ontdekt. Het is een dichtbebost land met een grote diversiteit aan natuur. Na Zweden en Finland is Slovenië namelijk het groenste land van Europa. In de prachtige natuurparken kun je eindeloos wandelen, watervallen bezoeken, kayakken en wildwater raften. Verdwaal in steden als Ljubljana en Maribor en vergeet vooral niet te genieten van de Sloveense wijnen.

Veelgestelde vragen:

Waar vind ik goedkope vliegtickets?

Op zoek naar een goedkoop vliegticket? Op Skyscanner kun je gemakkelijk tickets vergelijken van verschillende airlines. Ook kun je heel eenvoudig een prijsalarm instellen zodat je automatisch bericht krijgt als de prijzen dalen. Zo weet je zeker dat je profiteert van de scherpste aanbieding. Benieuwd naar het ultieme geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 10 tips voor het boeken van vliegtickets.

Kan ik ook met de auto naar Slovenië?

De reis per auto van Amsterdam naar de hoofdstad Ljubljana duurt ongeveer 19 uur. Voor zowel Oostenrijk als Slovenië is een vignet verplicht. Het is aan te raden dit vignet aan te schaffen, ook wanneer je van plan bent alleen over de binnenwegen te rijden. Vaak is het onvermijdelijk dat je daarbij ook een stuk snelweg meepakt waar een vignet verplicht is. De politie controleert streng en wie geen vignet heeft kan op een hoge boete rekenen.

 

Met de auto kun je ook gemakkelijk doorrijden naar bijvoorbeeld Kroatië. Zo combineer je twee prachtige bestemmingen binnen een reis. Beide landen zijn namelijk goed te doorkruisen met een auto. Als je een auto wilt huren moet je wel even controleren of dit van de verhuurder ook mag.

Kan ik het water uit de kraan drinken?

Leidingwater is in het gehele land veilig te drinken. Slovenië is namelijk een schoon en natuurrijk land. Het kalkrijke gesteente van de Sloveense Alpen zorgt er wel voor dat er sprake is van hard tot middelhard leidingwater. Voor de bereiding van babyvoedsel kun je het water dus beter nog even koken om het wat zachter te maken. Op plaatsen waar het water niet drinkbaar is wordt het als volgt aangegeven: Voda ni pitna!

Tip voor Slovenië

De wegen in Slovenië zijn uitstekend. Huur daarom een auto en maak een roadtrip. Het is een relatief klein land en vanuit Ljublijana rijd je in ongeveer anderhalf uur overal naar toe. Je hebt wel een tolvignet nodig dat je voor een week of een maand kunt aanschaffen. Deze zijn te koop bij tolstations, tankstations en supermarkten.

Artikelen over Slovenië

Reisgidsen voor Slovenië

Onze tips heb je natuurlijk al lang genoteerd in je notitieboekje. Toch? Want soms wil je op reis gewoon even offline zijn. Even geen smartphone en geen Inhetvliegtuig.nl. Die old-school reisgids kan op de steile Vršič-pas dan ineens toch heel erg goed van pas komen. Dit zijn onze persoonlijke favorieten:

Hotel reviews

kamp-koren-kobarid

termeolimia

Praktische reisinformatie voor Slovenië

Met de auto 

De auto is het beste vervoersmiddel. De wegen zijn goed onderhouden en binnen een paar uur kun je iedere uithoek bereiken. Je hebt wel een tolvignet nodig. Je kunt een vignet voor een week of een maand aanschaffen. Deze zijn te koop bij tolstations, tankstations en supermarkten.

 

Fooi geven

Het geven van ongeveer 10% fooi is heel gebruikelijk. In horeca gelegenheden berekenen ze namelijk geen service fee door op de rekeningen. Wel zo netjes dus om een kleine fooi te geven.

 

Klimaat

Slovenië heeft een gematigd landklimaat met aan de kust een medditerraan klimaat. In de winter kan het met een gemiddelde temperatuur van 2 graden behoorlijk koud zijn. In de zomer lopen de temperaturen vaak op tot boven de 25 graden. De Julische Alpen zijn in de winter een populaire skibestemming maar in de zomer is er zonder sneeuw ook verrassend veel te doen.

Geldzaken

De Slovenen betalen gewoon met de Euro. Al hebben ze hier ook een officiële 3 euro munt. Je ziet hem niet vaak en ook voor de locals blijft het iets bijzonders, maar als je hem ergens kunt scoren is het een mooi souvenir wat je zeker moet koesteren.

 

Visum of vaccinaties nodig?

Voor Slovenië heb je geen visum nodig. Ook hoef je geen inentingen te hebben voor een bezoek aan dit land. Je kunt dus met een gerust hart die kant op vliegen. Controleer van tevoren wel even of je identiteitskaart of paspoort nog lang genoeg geldig is.

 

Officiële taal 

Sloveens is de officiele taal maar over het algemeen kom je ook een heel eind met Duits en Engels. De Slovenen krijgen op jonge leeftijd al Duitse en Engels les en spreken dan ook een aardig woordje over de grens. In sommige gebieden wordt ook Italiaans of Hongaars als tweede taal gesproken.

Waar moet je zijn?