Zoeken:

Roamingkosten in het buitenland, waar moet je op letten?

Een leven zonder smartphones kunnen we ons niet meer voorstellen. We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Ook op reis gebruiken we onze mobiele telefoons voor talloze dingen. Van het raadplegen van tripadvisor, het navigeren naar een leuke hotspot tot het uploaden van foto’s op social media. Even je vrienden jaloers maken met die prachtige villa waar je zojuist bent ingecheckt en je familie op de hoogte stellen dat je veilig bent aangekomen.

 

Veelal vergeet men echter dat het gebruik van internet in het buitenland flink in de papieren kan lopen. Wat wel of niet inbegrepen is verschilt namelijk per land en deze kosten worden roamingkosten genoemd. Benieuwd waar je op kunt letten om de eventuele roamingkosten binnen de perken te houden? Wij zochten het voor je uit.

 

Roamingkosten binnen de EU

Over de roamingkosten binnen de Europese Unie kunnen we kort zijn: sinds juni 2017 kun je je eigen bundel in het buitenland gebruiken zonder meerprijs. Dat betekent dat je de hoeveelheid minuten, sms’jes en mobiele data die je in Nederland hebt, ook kunt gebruiken in een EU land. Gebruik je meer data of belminuten? Dan betaal je het Nederlandse tarief. Op Sim.nl kun je de mobiele data bundels van verschillende providers met elkaar vergelijken. 

 

Er zijn uiteraard wel een paar uitzonderingen waar je rekening mee dient te houden. Het kan namelijk zo zijn dat een land toch niet binnen het EU-roaminggebied valt. Zo is Andorra (wat tussen Frankrijk en Spanje ligt) grijs gebied bij sommige providers. Zeker de moeite waard dus om dit van te voren uit te zoeken bij je eigen provider om onverwachte kosten te voorkomen.

 

 

Roamingkosten buiten de EU

Buiten de EU wordt het al snel een stuk kostbaarder om te bellen of je om mobiele data te gebruiken. Ook hier verschillen de kosten flink per provider. Sommige providers werken met speciale bundels voor buiten de EU, terwijl andere providers werken met kosten per minuut of per MB. Als je regelmatig buiten de EU reist is de kans groot dat de grotere providers zoals KPN, T-mobile of Vodafone gunstigere buitenlandbundels hebben dan de kleinere (vaak wat onbekendere) providers. 

 

Mocht om wat voor reden dan ook, je telefoon toch data gebruiken zonder dat je het doorhebt, dan is daar tegenwoorduig gelukkig een automatisch slot voor ingebouwd. Het maximale datalimiet buiten de EU is vastgesteld op €60,50. Mocht je meer data willen gebruiken, dan kun je aan je provider vragen dit slot op te heffen, vaak kan dit middels een sms’je.

Om onverwacht datagebruik te voorkomen is het aan te raden om standaard de ‘roaming’ functie buiten de EU uit te schakelen. Dan zal je telefoon niet constant proberen om verbinding met het internet te maken. Belangrijk om te weten: sommige providers bieden alleen 3G aan buiten EU-landen. als je vaak buiten de EU reist en snel internet nodig hebt, dan loont het om van te voren uit te zoeken welk type netwerk de provider aanbiedt. 

 

Maak gebruik van een Skyroam

Een bijzonder handig product is de Skyroam Hotspot. In ruim 130 landen kun je via de Skyroam service, voor een vastgesteld dagtarief, ongelimiteerd mobiele data gebruiken. Dit kleine apparaatje kan zelf verbinding maken met het lokale netwerk en zet dit om in een wifi-signaal. Door je eigen device via WiFi aan de Skyroam te koppelen, kun je op deze manier alsnog gebruik maken van mobiele data. Er kunnen maximaal 5 apparaten tegelijkertijd met de hotspot verbinding maken. De prijs voor een dagpas begint al vanaf € 8,- bij Skyroam.

 

 

Roamingkosten op zee

Ga je met een cruiseschip of ferry de zee op? Let dan goed op want op internationale wateren geldt een heel ander beleid en kunnen de kosten flink oplopen. Dit heeft te maken met het type verbinding. Als er geen verbinding meer mogelijk is met zendmasten op het vaste land dan zal je telefoon proberen om via satellieten verbinding te maken. De prijs van het versturen of binnenhalen van één MB via een satellietverbinding kan variëren van € 7 tot € 10. De kosten kunnen dan ook snel in de papieren lopen. Aan boord van de meeste schepen wordt dan ook aangeraden om roaming uit te schakelen en gebruik te maken van de wifi-verbinding aan boord.

Deel dit artikel
Britt Vermeulen

Britt houdt van culinaire luxe trips en wijnreizen. Wanneer ze niet op reis is, brengt ze haar tijd door in Amsterdam. Je vindt haar veelal op het terras met een wit wijntje of bij de nieuwste hotpots. Ze is gek op de Italiaanse keuken en brengt haar zomers het liefst door in Toscane.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop