Zoeken:

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren

Een jaar geleden schreef ik een blog over walvissen spotten op de Azoren. Het stond toen nog hoog op mijn wishlist. Het leek mij namelijk fantastisch om deze gigantische dieren in het wild te zien. In mijn stoutste dromen had ik niet kunnen bedenken dat die wens binnen een jaar al in vervulling zou gaan. In juni stapte ik namelijk het vliegtuig in en bezocht ik op uitnodiging de Portugese archipel. Het eerste eiland dat ik bezocht was São Miguel en daar stond natuurlijk een walvisexcursie gepland!

 

São Miguel ligt midden in de Atlantische oceaan en is onderdeel van de Azoren. Samen met nog acht andere eilanden hoort het officieel bij Portugal maar de eilandengroep ligt ruim 1370km van het Portugese vasteland vandaan.

 

De eilanden zijn van vulkanische oorsprong maar zien er allen even groen en tropisch uit. Niet voor niets worden de Azoren ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Naast de bijzondere flora en fauna is het tevens een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Het ligt namelijk op een belangrijke migratieroute van veel verschillende groepen walvissen en de zee bereikt op sommige punten dieptes van 3.000 meter. Tussen mei en oktober heb je de meeste kans om ze te zien.

 

Was het spotten van walvissen op de Azoren net zo fantastisch als in mijn dromen? Of moest ik mijn verwachtingen toch iets bijstellen?

 

azoren-tera-azulazoren-zee-walvis-excursieturtle-azores

 

Zwaaien naar flipper!

Bij de haven van de stad Ponta Delgada stappen we binnen bij Terra Azul. Een organisatie gespecialiseerd in walvisexcursies. We krijgen wat informatie over de verschillende walvissen die we tijdens onze 2,5 uur durende tocht tegen kunnen komen en er wordt gevraagd naar onze gezondheid. Een dergelijke excursie is namelijk niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met rugklachten.

 

Wanneer ik aan boord stap wordt ik erop gewezen dat ik mijn zwemvest écht aan moet trekken. Later begrijp ik waarom. Ik verwachtte een rustig boottochtje maar na nog geen 10 minuten op de powerboat worden de eerste passagiers al zeeziek. Het is een prachtige zonnige dag, de zee is relatief kalm, maar toch zijn de golven al torenhoog. Je merkt echt dat je je midden in de Atlantische oceaan bevindt. Met een gigantische snelheid klappen we af en toe op de metershoge golven. Niet geschikt voor mensen die snel last hebben van zeeziekte dus!

 

Na een half uurtje varen wordt de boot stilgelegd en komen we de eerste groepen met dolfijnen tegen. Want ook die zwemmen hier in grote getale. Ze komen heel dicht bij de boot en sommige zwemmen er zelfs onderdoor. Dankzij de tv-serie Flipper is de tuimelaar de bekendste dolfijnsoort. We hebben het geluk dat Flipper in een goede bui is en ons even komt begroeten.

 

De gewone (zwart/witte) dolfijnen en grijze dolfijnen springen ook vrolijk naast onze boot uit het water en ze zijn in een speelse bui. Ik spot zelfs een grote zeeschildpad die mij weer even doet wegdromen naar het moment dat ik in Thailand een schildpad mocht vrijlaten! Het is prachtig om deze dieren in het wild te zien zwemmen en het kan mij allemaal niet lang genoeg duren.

 

azoren-dolfijnenwalvissen-azorendolfijnen-azoren-fotograferen

 

Op zoek naar walvissen rondom São Miguel

Nadat we flipper gedag hebben gezegd varen we verder de Atlantische oceaan op. De zee wordt steeds ruiger en we trotseren de hoge golven. Op een gegeven moment krijgen we vanaf het eiland een seintje door dat er vlakbij ons een walvis gespot is. Met gepaste snelheid gaan we erop af. Ook twee andere bootjes hebben de walvis gesignaleerd.

 

Gelukkig zijn er een aantal regels gesteld en mogen er maximaal 3 bootjes een walvis benaderen. Ook moeten ze op een ruime afstand van 25 meter blijven. Het is dus niet zo dat de walvissen opgejaagd worden of erg veel hinder ondervinden van het geluid van de boten. Dit maakt het allemaal wel wat lastiger om ze te fotograferen, maar het welzijn van de dieren gaat uiteraard voor. Daarnaast registreren de gidsen ook welke dieren ze die dag gesignaleerd hebben voor research doeleinden. Met veel passie en respect voor de natuur worden dit soort eco-excursies georganiseerd en dat is uiteraard een hele goede zaak.

 

Na een paar minuten zie ik een flinke straal water uit de zee spuiten. De eerste walvis heb ik gespot! Met kippenvel op mijn armen, hang ik met mijn camera in de aanslag uit de boot. Hij laat zich even boven het wateroppervlak zien, om vervolgens weer snel de diepte in te duiken. Al snel daarna worden er nog twee walvissen vlakbij gespot. De gigantische zoogdieren kunnen lang onder water blijven dus soms kan het 10-20 minuten duren voordat ze weer boven komen.

 

Wanneer ze zich laten zien probeer ik het moment vast te leggen. Dat blijkt toch lastiger als dat ik van tevoren had verwacht. De boot beweegt ook als die stil ligt nog flink en ik wil tegelijkertijd ook intens genieten van dit bijzondere moment. Een foto van een wuivende staart kan ik sowieso wel vergeten. De gids verteld mij namelijk dat niet alle soorten walvissen hun staart in de lucht gooien. Op onderstaande foto’s zie je daarom alleen de rug van een ruim 13 meter lange Noordse vinvis. Voor mij persoonlijk even bijzonder. We zijn tenslotte niet in SeaWorld.

 

azoren-boot-excursie-walvissenazoren-walviswalvissen-spotten-azoren

 

Walvissen spotten op de Azoren

Onze missie is geslaagd. We hebben meerdere vinvissen op de gevoelige plaat weten vast te leggen. Aangezien we met drie bootjes waren konden we helaas niet zo dichtbij komen en werden we een beetje afgeleid door de andere toeristen. We verlaten daarom het gebied om de walvissen wat meer rust te geven en keren weer terug naar het eiland. Na 20 minuten vaart alleen ons bootje nog op een verlaten stukje zee. En juist op dat moment gebeurde er iets heel bijzonders. Een walvis, die ook de spotters op het eiland nog niet gesignaleerd hadden, zwemt ineens voor onze neus langs.

 

Met op de achtergrond de groene heuvels van São Miguel, duikt de reusachtige vinvis een paar keer uit het water om zich aan ons te laten zien. Veel dichterbij dan ik had kunnen wensen. Zonder andere bootjes eromheen, geïsoleerd in de wilde natuur. Zijn rug glanst prachtig in de zon en met flinke kracht spuit hij het water naar boven. Mooier een puurder dan dit wordt het niet.

 

walvissen-azoren-excursie-zeewalvissen-azoren-excursieterra-azulazoren-walvis-wild-excursie

 

Welke soorten walvissen komen er voor op de Azoren?

Rondom de Azoren kun je met een beetje geluk ook de blauwe vinvis tegenkomen. Met een grootte van ruim 27 meter en een gewicht van 100 ton is dit het allergrootste dier dat op aarde leeft. Helaas heb ik deze walvis niet gezien, maar gezien de periode is dat ook niet zo vreemd. Ze worden vooral in de maanden mei en april gespot.

 

Het hele jaar door kun je bij de Azoren potvissen tegenkomen en worden er sporadisch orka’s en noordkapers gespot. Van april tot juli worden er ook weleens bultruggen gesignaleerd. Het is dus echt een kwestie van geluk hebben en het beste kun je tijdens je verblijf meer dan één walvisexcursie boeken. Aangezien de walvissen in het wild leven heb je namelijk nooit 100% garantie dat je ze tegenkomt.

 

azoren-excursie-walvissenazoren-walvis-excursie-sao-miguelazoren-walvissenjacht

 

De jacht naar walvissen

São Miguel is een prachtig eiland. Zoals je op bovenstaande foto’s kunt zien worden de groene heuvel in het binnenland, afgewisseld met grillige rotspartijen aan de kust. Maar deze rotsen hebben een bloederige geschiedenis. In het verleden stonden de Azoren namelijk bekend om de walvisjacht.

 

Van 1830 tot 1985 was de walvisjacht één van de belangrijkste bezigheden in de Azoren. De walvissen werden getransporteerd naar de kust en op de rotsen op macabere wijze geslacht. Gelukkig kwam er eind jaren ’80 een officieel verbod op de walvisjacht. In het jaar 2012 hebben de Azoren zelfs een QualityCoast Gold mogen ontvangen voor hun inspanningen om een duurzame toeristische bestemming te worden. Tegenwoordig zetten dus enkel de toeristen de jacht in op walvissen, in de hoop ze in alle vrijheid te kunnen zien.

 

Na mijn verblijf in São Miguel was het de hoogste tijd om door te vliegen naar het eiland Terceira. Ook hier kun je verschillende walvisexcursies boeken of het walvismuseum bezoeken. Hier leer je alles over de geschiedenis van de walvisjacht. De oude boten die gebruikt werden staan er nog en de oude foto’s laten weinig aan de verbeelding over.

 

azoren-terceirawalvissen-museum-terceiraterceira-walvissenjachtwalvissen-terceira

 

Naar de uitkijkposten op Terceira

Op Terceira neemt onze gids ons ook mee naar de oude “vigias”. Dit zijn de uitkijkposten die vroeger diende om de locaties van walvissen aan de jagers door te geven. Tegenwoordig staan ze ten dienste van de whale watchers. Met verrekijkers en zeer getrainde ogen scannen de whale watchers de zee af. Vervolgens geven zij per radio de GPS Coördinaten door aan bootjes. Dit maakt het spotten van walvissen voor de gidsen een stuk makkelijker.

 

De uitkijkposten zijn niet toegankelijk voor het publiek. Ik heb dus het geluk dat ik even een kijkje mag nemen op deze bijzondere locatie. Met eigen ogen zie ik hoeveel planning een walvisexcursie vereist. Aan de hand van patronen in de zee kunnen whale watchers de routes van de walvissen zien en berekenen ze hoe lang het duurt voordat de walvissen op een bepaalde locatie aankomen. Goede communicatie tussen de kapitein en de walvisspotters is dus cruciaal.

 

terceira-walvissen-spottenazoren-terceira-uitkijkpunt-walvissendenise-azoren

 

Zelf walvissen spotten op de Azoren?

Op uitnodiging van Terra Azul mocht ik vanuit São Miguel mee op walvisexcursie. Ik kan deze tour iedereen aanbevelen. Volwassenen betalen 57 euro en de prijs voor kinderen bedraagt 45 euro. Je leert veel over de prachtige omgeving, scheurt op avontuurlijke wijze in een powerboat over het water en hebt een grote kans dat je walvissen en dolfijnen onderweg tegenkomt. Verwacht echter niet dat de dieren direct naast de boot zwemmen. De tours worden op respectvolle wijze uitgevoerd en daar dien je je dan ook op in te stellen.

 

Houd er ook rekening mee dat niets zo wisselend is als het weer op de Azoren. Het ene moment schijnt de zon, het andere moment regent en waait het. Daardoor worden dit soort excursies met enige regelmaat verzet of afgelast omdat de zee dan te ruig is en de dieren slecht te zien zijn. In veel gevallen krijg je dan gewoon je geld terug of wordt de excursie naar een ander moment verplaatst. Wees dus een beetje flexibel qua data en tijden en boek meerdere excursies (op verschillende eilanden) om zoveel mogelijk verschillende walvissen en dolfijnen te spotten.

 

Deze reis is middels een (gesponsorde) samenwerking tot stand gekomen.
Echter deel ik in alle artikelen enkel mijn eerlijke mening en persoonlijke reiservaringen. 

2 Reacties
Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.

2 Reacties
  • Gaaf die dolfijnen! Ik heb alleen de walvissen gezien, wat natuurlijk ook supergaaf is. Ik deed een boottocht vanaf Terceira. Daar schreef ik al eens voor een andere site over. Op mijn eigen blog wil ik nog steeds de filmpjes plaatsen, maar steeds als ik ze weer zie word ik weer misselijk. Dat is dan meteen ook mijn tip voor wie nog gaat: neem een reispilletje in. Ik heb nooit last gehad van zeeziekte, maar op de Azoren werd ik er echt door overvallen. Dus nu neem ik ze bij elke boottocht standaard in, of dat nu op Malta of in Griekenland is, of waar dan ook.

    14 september 2016 at 09:34
  • Ektor
    Beantwoorden

    Wil al een paar jaar naar de Azoren. Gaat zeker nog gebeuren. Was 2 jaar geleden op La Palma (Canarisch eiland) en daar hadden we “90% kans op walvissen”. Nou, niks gezien helaas. Maar dit lijkt me ook echt super 🙂

    2 oktober 2016 at 12:30

Laat een reactie achter

Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop