Zoeken:

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Vakantiegeld! Het moment is weer aangebroken dat een groot deel van Nederland een flinke som extra geld gestort krijgt. Wat doen we er eigenlijk mee? Waar geven we het aan uit en wat is verstandig? Moet je het allemaal uitgeven aan bitcoins of is de kans dat je nu nog cryptomiljonair wordt te klein? Kun je beter een last-minute naar de Malediven boeken of het geld lekker op je spaarrekening zetten? Wij geven je een aantal tips.

 

We gaan op vakantie

Natuurlijk! Het vaakst wordt het vakantiegeld uitgegeven aan… vakantie. Toch gebeurde dat vorig jaar maar bij ongeveer de helft van de mensen die het vakantiegeld in 1 keer kregen. We gaven volgens Nibud ongeveer € 2.000,- uit aan de hoofdvakantie van het jaar.

 

Zo’n uitgave wil je niet zomaar kwijt zijn als er onverwachts iets gebeurt op vakantie. Denk daarom in de voorpret naar de vakantie ook aan een reisverzekering.

 

Je kunt je vakantiegeld natuurlijk ook gebruiken voor meerdere tripjes verspreid over het jaar. Ga je behalve op zomervakantie ook graag op wintersport? Of plan je liever later in het jaar nog een stedentrip? Dan is het slim om je geld voor verschillende reisjes op je spaarrekening te zetten en een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

 

 

 

 

We zetten het op de spaarrekening

Meer mensen dan vroeger gebruiken het vakantiegeld om te sparen. In 2017 zette 40% het extraatje apart. Hoe haal je in dat geval het meeste uit dat extra spaargeld?

 

Kunt je het geld langer missen?

Zet het vast! Je spaargeld langer vastzetten kan met een ‘deposito’-spaarrekening. Je krijgt dan meestal meer rente dan op een gewone spaarrekening. Je kunt je spaargeld weer gebruiken als de termijn waarvoor je het hebt vastgezet is afgelopen.

 

Kies een concreet doel

Zit er een grote uitgave aan te komen? Wil je bijvoorbeeld over een tijdje verhuizen, een tweede huis kopen, verbouwen, een bootje aanschaffen of op wereldreis? Zet je vakantiegeld dan lekker opzij. Met een duidelijk spaardoel wordt de kans dat je het geld kunt laten staan, steeds groter. Open desnoods een extra rekening speciaal voor dit doel.

 

Sparen of beleggen?

Vorig jaar verdubbelde het aantal Nederlanders (met een bovenmodaal inkomen) dat ging beleggen met hun vakantiegeld. Beleggen levert soms meer op dan sparen. Benieuwd wat bij jou past? Ontdek het met deze handige beleggen test van Centraal Beheer.

 

 

 

 

Het gaat op de grote hoop

De derde grootste groep geeft het vakantiegeld uit aan van alles en nog wat. Belastinggeld betalen, een auto kopen of kleding kopen zijn dan veelgenoemde bestemmingen. Zo verdwijnt het eigenlijk al snel. En dat drukt toch de pret van het vakantiegeld. Denk dus goed na wat je ermee gaat doen, want je kunt het vanzelfsprekend maar één keer uitgeven.

 

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer

 

 

Deel dit artikel
Britt Vermeulen

Britt houdt van culinaire luxe trips en wijnreizen. Wanneer ze niet op reis is, brengt ze haar tijd door in Amsterdam. Je vindt haar veelal op het terras met een wit wijntje of bij de nieuwste hotpots. Ze is gek op de Italiaanse keuken en brengt haar zomers het liefst door in Toscane.Lees meer

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop