Zoeken:
Yala National Park

Op safari in Sri Lanka: Wildlife spotten tijdens een luxe safari in Yala National Park

Yala National Park ligt in het zuidoosten van Sri Lanka. Door de gunstige ligging aan de zuidkust wordt dit Nationale Park het meest bezocht in Sri Lanka. Het park ligt op ongeveer 3.5 uur rijden van Ella en 4 uur rijden van Galle. In het Yala Nationaal Park kun je onder andere een kudde olifanten, een krokodil of luipaard tegen het lijf lopen. Met een beetje geluk spot je zelfs een zeldzame lippenbeer in het wild.

Je leest het al, Yala National Park doet niet onder voor een Safari in Afrika. Maar waar moet je zijn om de meeste wilde dieren te spoten? Waar kun je het beste overnachten? En wat kost zo’n wildlife safari in Sri Lanka eigenlijk? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen voor een bezoekje aan het Yala Nationaal Park.

➞ Lees ook: Alle tips voor een vakantie naar Sri Lanka


Hoe groot is het Yala Nationaal Park in Sri Lanka?

Met een totale oppervlakte van bijna 1000 vierkante kilometer is Yala National Park het op één na grootste nationale park van Sri Lanka. Het gigantische park werd in 1900 bestempeld als natuurreservaat en kreeg in 1938 de status van National Park.


Welk blok in Yala National Park kun je het beste bezoeken?

Yala National Park is verdeeld in 5 blokken en wordt omringt door twee andere Nationale parken. Hierdoor kunnen de dieren zich vrij bewegen en verplaatsen tussen de verschillende gebieden. Slechts 2 blokken in Yala National Park zijn toegankelijk voor het publiek. De andere blokken worden gebruikt voor research doeleinden en voor de bescherming van de dieren. Blok 1 is het populairst en hier vinden dan ook de meeste safari’s plaats. De dieren zijn in dit blok gewend aan de toeristen en zijn daardoor minder schuw. Je hebt in blok 1 dan ook de meeste kans om wilde dieren te spotten.

Yala National Park blok 1


Hoe ziet een jeep safari door Yala National Park eruit?

Yala National Park kun je alleen onder begeleiding van een gids verkennen en je mag onderweg niet uit de auto stappen. Het park is namelijk gigantisch groot, wilde dieren kunnen levensgevaarlijk zijn en je kunt er gemakkelijk de weg kwijt raken. De meeste bezoekers boeken dus een jeep tour waar de rit met een lokale gids bij in zit. De meeste accommodaties in de buurt bieden hun eigen excursies met rangers aan, die vaak onderdeel zijn van een all-inclusive pakket (hieronder lees je hier meer over).

De wildlife safari’s in Yala National Park starten vaak vroeg in de ochtend omdat je dan de meeste kans hebt om dieren te spotten. Het park gaat officieel om 6 uur open maar vanaf 4 uur ’s nachts verzamelen de eerste jeeps zich al bij de ingang van het park. Wie vooraan in de rij staat heeft namelijk de meeste kans om de eerste dieren in de buurt van de ingang te spotten. Wij merkte echter al snel dat onze gids van Leopard Trails liever een andere route pakte zodat we niet de hele tijd achter de andere jeeps aan hoefde te rijden. Hierdoor konden we het park op een rustige manier ervaren en zagen we juist veel meer dieren van heel dichtbij.

Wildlife jeep safari Sri Lanka


Kun je met een eigen auto door Yala National Park rijden?

Je kunt niet op eigen gelegenheid het park in rijden, tenzij je een 4×4 auto hebt en bereid bent met een lokale gids op pad te gaan. Je krijgt dan een ranger toegewezen bij de entree en deze zit bij het ticket inbegrepen. Niet heel veel mensen doen dit omdat het huren van een auto in Sri Lanka niet heel populair is (vanwege het hectische verkeer), je vaak niet verzekerd bent voor schade in deze parken en je écht een hele krachtige (en vaak prijzige) 4 wheel drive auto nodig hebt om hier te mogen rijden. Wij raden dit dan ook zeker niet aan.

Onthoud ten alle tijden goed dat je je in een nationaal park begeeft waar wilde dieren leven. Je bent hier te gast en dient je dan ook als gast te gedragen. Afval bewaar je dan ook vanzelfsprekend in de auto en gooi je pas weg als je het park verlaat. Bij de uitgang staan prullenbakken en je vindt er tevens een toiletgebouw.

Aziatische olifanten in Yala National Park Sri Lanka


Welke dieren kun je in Yala National Park spotten?

Een safari in Sri Lanka is minstens zo leuk en avontuurlijk als een safari in Afrika. Er leven maar liefst 44 soorten zoogdieren en meer dan 200 vogelsoorten. Over hobbelige zandwegen baan je je (in een hoge jeep) een weg door het park op zoek naar wildlife. Soms kom je het ene dier na het andere dier tegen (zoals dat bij ons gebeurde), soms zie je uren niks en in het ergste geval ga je met “slechts” wat foto’s van tropische vogels naar huis. Hoe dan ook, alleen al voor de adrenaline rush die je krijgt als je mogelijk een luipaard gaat spotten wil je dit avontuur een keer ervaren. Yala National Park heeft namelijk de grootste populatie luipaarden ter wereld, dus daar wil je zeker mee oog in oog komen te staan.

Onderstaande dieren spotte we allemaal tijdens onze vroege ochtendrit door het park. Houd er rekening mee dat wij ontzettend veel geluk hebben gehad. Wij waren er in april en hebben maar liefst 3 verschillende luipaarden gezien, meerdere (tusker) olifanten kunnen fotograferen, een moeder olifant met haar jong zien passeren en zelfs een zeldzame lippenbeer gespot. Het komt niet zo vaak voor dat je dit allemaal van je lijstje kunt vinken tijdens één safari. Fingers crossed dus!


Hoe diervriendelijk zijn de jeep safari’s?

Wanneer je een safari in Yala National Park boekt zul je hoogstwaarschijnlijk blok 1 bezoeken. In het hoogseizoen kan het daardoor aardig druk worden en dat roept gelijk wat vragen op. Hoewel er sinds een aantal jaar maximaal 50 jeeps per dag het park in mogen rijden, seinen de jeeps elkaar als ze bijvoorbeeld een luipaard of een ander bijzonder dier hebben gespot. Dit zorgt ervoor dat de jeeps zich vaak op één plek in het park concentreren. De dieren lijken hier weinig hinder van te hebben (omdat ze het gewend zijn en het blok kunnen verlaten als ze dat willen) maar het doet natuurlijk wel een beetje afbreuk aan de wildlife ervaring. Als bezoeker waan je je hierdoor toch met vlagen een beetje in de Beekse Bergen, al zijn de toeristen in de jeeps hier nét wat fanatieker met het schieten van het perfecte plaatje.

Om dit soort taferelen te voorkomen moet je zorgen dat je een een jeep safari boekt bij de juiste partij (het liefst een privé tour), waarbij je aangeeft dat je dit soort situaties liever wilt vermijden en los van de massa het park wilt verkennen. Voor de beste (en meest unieke ervaring) kun je een overnachting in het Leopard Trails camp boeken, zodat je ’s ochtends als eerste het park in kunt en deze via een andere (rustigere) ingang kunt betreden. Twee jeep safari’s zijn bij een overnachting altijd inclusief. Hieronder lees je meer over onze ervaringen met dit luxe safarikamp.

Yala National Park diervriendelijk
Dit gebeurd er als meerdere jeeps elkaar blijven volgen


Waar kan ik (luxe) overnachten in Yala National Park?

In Yala National Park kun je niet overnachten omdat het een beschermd natuurgebied is. Wie het park wilt bezoeken kan dus het beste kiezen voor een overnachting bij Leopard Trails. Dit luxe safarikamp ligt vlak naast het park (op 7 kilometer afstand) en werkt enkel met deskundige rangers die alle plekjes van het park kennen. Je verblijft hier in een luxe glamping tent (of suite!) die van alle gemakken voorzien is. De safaritenten hebben een eigen douche, toilet en airco. ‘S avonds kun je genieten van een heerlijk diner of een BBQ en overdag kun je met de rangers mee voor twee privé safari’s; één in de vroege ochtend en één in de namiddag tijdens zonsondergang.

Bij Leopard Trails vinden ze het behoud van het park en de bescherming van de dieren heel erg belangrijk. Ze kunnen je alles vertellen over de verschillende dieren in het park en hebben alle kennis in huis om je de meest unieke ervaring te bieden. Het is dan ook niet voor niets dat veel topfotografen kiezen voor een wildlife safari met Leopard Trails, ze weten simpelweg de beste plekken te vinden voor het maken van de mooiste foto’s tijdens zonsopkomst en zonsondergang. In het kamp hangen dan ook prachtige beelden van het park.

Yala National Park is via meerdere ingangen te betreden en Leopard Trails maakt gebruik van de minder populaire ingang in het noorden. Hier is het ’s ochtends dus een stuk rustiger dan bij de zuidelijke ingang. Naast dat ze er alles aan doen om je een bijzondere ervaring te bieden in het park, zorgen ze er ook voor dat het je aan niet ontbreekt in het kamp. Zelfs voor mensen die niet van kamperen houden (want dat is het écht niet) is het een geweldige belevenis. Ons verblijf bij Leopard Trails was dan ook de absolute highlight van onze rondreis door Sri Lanka.

➞ Boek hier je verblijf bij Leopard Trails


Wat is de beste tijd om Yala National Park te bezoeken?

Van februari tot en met juli heb je de meeste kans om veel verschillende dieren te spotten in Yala National Park. Het is er dan erg droog en warm, dus de dieren trekken er vaak op uit om te gaan drinken. Ze duiken voornamelijk vroeg in de ochtend en laat in de middag op. In de middag, wanneer de zon het hoogst staat, is het namelijk veel te warm voor de dieren (en voor ons) en verschuilen ze zich in de schaduw achter bomen en struiken.

‘S ochtends wanneer de zon opkomt kun je als je vroeg genoeg bent nog wat luipaarden op de wegen aantreffen. De jeeps vertrekken meestal al rond een uur of 4 ’s nachts. Later in de ochtend zijn ze vaak bij de meertjes te vinden op een verkoelende plek. Natuurlijk moet je altijd het geluk hebben dat je ze überhaupt tegen komt (je hebt namelijk geen garanties), maar je kansen worden wel vergroot als je een goede gids en chauffeur hebt die weten waar ze moeten zoeken. Aan de hand van wazige voetafdrukken (die een leek niet eens zouden opvallen) weten ze vaak al waar ze moeten zijn.

Luipaarden spotten in Sri Lanka


Wat kost een entreeticket voor Yala National Park?

Een jeep safari door Yala National Park zit meestal bij de prijs inbegrepen als je in een van de safarikampen in de buurt verblijft. Deze werken namelijk vaak met een all-inclusive pakket. Soms kun je een jeep safari ook los boeken, maar dan is de prijs afhankelijk van het aantal personen dat meegaat. Wanneer je een privé tour wilt met twee personen betaal je uiteraard meer dan wanneer je de jeep bereidt bent te delen met andere reizigers. Voor twee personen betaal je ongeveer 20 euro (voor de jeep en de chaffeur), maar daar komt ook nog ongeveer 35 euro bij voor de toegang tot het park. Informeer dus van tevoren even wat de kosten zijn en wat er bij inbegrepen zit. Vrijwel altijd zijn drankjes, snacks, koffie en thee inclusief. Bij sommige tours krijg je ook een ontbijtje to-go mee.

Houd er ook rekening mee dat er niet altijd een ranger meegaat. Alleen de écht goede organisaties bieden optioneel een rit met een engelstalige ranger aan die alles over de dieren kan vertellen. Wij raden dit zeker aan, want dankzij onze ranger van Leopard Trails leerde wij in korte tijd alles over het leefgebied van de luipaarden en de geschiedenis van het park.

Lippenbeer spotten in Yala National Park


Wordt er onderweg gestopt tijdens een wildlife safari?

De meeste tours duren ongeveer 3 tot 4 uur. Hoewel de jeeps regelmatig stoppen om dieren te spotten, mag je onderweg de auto absoluut niet verlaten. Dit kan namelijk levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Echter, wanneer je een excursie doet in blok 1 stoppen bijna alle jeeps bij het prachtige Patanangala strand. Dit koperkleurige zandstrand ligt nog in het park maar is veilig genoeg voor een tussenstop. S’nachts wordt het strand geregeld bezocht door olifanten en daarvan kun je in de vroege ochtend nog de voetafdrukken in het zand zien staan. Overdag trekken ze echter de bossen in en hoef je dus niet bang te zijn dat je ze hier tegen het lijf loopt.

Bij het Patangala strand staat een toiletgebouw en je kunt er even je benen strekken. Hoewel de zee er erg verleidelijk uitziet mag je hier absoluut geen duik in het water nemen. Er kunnen namelijk zoutwaterkrokodillen zwemmen!

Patanangala strand Sri Lanka


Conclusie?

Yala National Park is een fantastische plek voor het spotten van wildlife. Een jeep safari in Sri Lanka doet wat dat betreft niet onder voor een safari in Afrika. Wie bijvoorbeeld luipaarden wilt zien, heeft hier de meeste kans om ze in het wild te spotten. Ook olifanten, beren, apen, waterbuffels, krokodillen en andere zoogdieren kun je in Yala National Park tegen het lijf lopen.

Door deze veelzijdigheid is het park wel ontzettend populair geworden bij toeristen. Hoewel er maar 50 jeeps per dag het park in mogen, blijven de meeste chaffeurs elkaar volgen om zo de kans op het spotten van dieren te vergroten. Dit doet afbreuk aan de de wildlife ervaring en het is dan ook belangrijk dat je aangeeft dat je dit absoluut niet wilt. Laat weten dat je liever een andere route neemt en in alle rust het park wilt ontdekken. Uiteindelijk is dit beter voor je eigen foto’s én uiteraard voor de dieren.


Vliegen naar Sri Lanka

De vliegtijd van Amsterdam naar Colombo bedraagt ongeveer 11 uur (zonder tussenstop). Ben je nog op zoek naar een goedkope vlucht? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 450 euro. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

➞ Boek goedkope vliegtickets naar Sri Lanka
➞ Maak gebruik van een airport lounge
➞ Zoek en vergelijk alle hotels in Sri Lanka


Meer tips voor Sri Lanka?

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Sri Lanka en ben je op zoek naar leuke excursies en activiteiten? Bekijk dan onze Sri Lanka Travel Guide voor alle tips.

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord! ▾

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.



Meer over Sri Lanka

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €20 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €65 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop